Întrebări frecvente1. Cum mă pot înscrie și cât durează acest proces? 2. Trebuie să vin la sediul FSEGA pentru înscriere/confirmare? 3. Ce pot face dacă am greșit unele câmpuri în completarea documentelor de înscriere, le pot corecta? 4. Ce pot face dacă doresc să înlocuiesc anumite documente deja încărcate? 5. Cum știu că mă regăsesc în lista candidaților la FSEGA?/ Cum știu că am finalizat procesul de înscriere online? 6. Cum primesc bonificația pentru admiterea la LICENȚĂ in urma participării la concursul Oeconomicus Napocensis? 7. Cum să îmi stabilesc opțiunile pentru admiterea la LICENȚĂ? 8. Cum să îmi stabilesc opțiunile pentru admiterea la MASTERAT? 9. Cum să îmi cresc șansele de a fi admis/ă la o anumită specializare? 10. Care este diferența dintre IF (Zi) și ID la programele de LICENȚĂ? Această precizare va fi trecută pe diplomă? 11. Care este diferența dintre IF (Zi) și IFR la programele de MASTER? Această precizare va fi trecută pe diplomă? 12. Ce reduceri/scutiri există pentru taxa de admitere? 13. Cum pot plăti taxa de admitere? 14. Dacă am fost admis, dar doresc să particip la redistribuire pentru a ocupa un loc la altă specializare sau la buget (dacă acestea se regăsesc mai sus în lista mea de opțiuni), trebuie să mai confirm locul obținut inițial? 15. Ce să fac dacă mă regăsesc în lista de așteptare? 16. Dacă am confirmat locul după prima distribuire, trebuie să confirm locul și după redistribuire indiferent dacă am glisat sau nu la o altă opțiune/specializare? 17. Dacă sunt student la LICENȚĂ și vreau să mă transfer de la IF la ID, cum procedez? Dar de la ID la IF? 18. Dacă sunt student la MASTERAT și vreau să mă transfer de la IF la IFR, cum procedez? Dar de la IFR la IF? 19. Ce trebuie să fac pentru a încerca să obțin un loc de cazare în căminele universității în primul an de studiu? 20. Mă pot înscrie la un program de MASTERAT dacă nu deţin un certificat de competenţă lingvistică corespunzător? 1. Cum mă pot înscrie și cât durează acest proces? Înscrierea la admitere se face online, iar pașii care trebuie urmați sunt descriși aici pentru licență și aici pentru masterat.
2. Trebuie să vin la sediul FSEGA pentru înscriere/confirmare? Admiterea se realizează exclusiv online (înscriere și confirmare)urmând ca documentele originale să fie ulterior depuse la secretariatul facultății conform acestui calendar Candidaţii admiși care NU confirmă locurile atribuite în termenele prevăzute pierd definitiv locurile respective și dreptul de a participa la redistribuire, fiind eliminaţi din procesul de admitere.
3. Ce pot face dacă am greșit unele câmpuri în completarea documentelor de înscriere, le pot corecta? Datele completate cu ocazia înscrierii online pot fi modificate oricând până la preluarea lor de către echipa de admitere, în același mod în care au fost completate inițial.
4. Ce pot face dacă doresc să înlocuiesc anumite documente deja încărcate? În contul creat de tine în platforma de admitere poți înlocui documente deja încărcate (ștergând versiunea veche a documentului și încărcând versiunea noua a acestuia) până în momentul în care ai acționat butonul Trimite dosar.
5. Cum știu că mă regăsesc în lista candidaților la FSEGA?/ Cum știu că am finalizat procesul de înscriere online? Înscrierea on-line în cadrul procesului de admitere la FSEGA este considerată finalizată cu succes doar dacă în contul tău (pe care l-ai creat în platforma de admitere) sunt afișate informațiile introduse de comisia de admitere, primind astfel Numărul legitimației de concurs.
6. Cum primesc bonificația pentru admiterea la LICENȚĂ in urma participării la concursul Oeconomicus Napocensis? În cadrul procesului de admitere LA LICENȚĂ echipa de admitere verifică participarea la concursul Oeconomicus Napocensis în anii 2022 și 2023 a fiecărui candidat și adaugă bonificația corespunzătoare.
7. Cum să îmi stabilesc opțiunile pentru admiterea la LICENȚĂ? Te rugăm să analizezi cu atenție programele de studii și să le alegi pe acelea care răspund cel mai bine dorințelor/nevoilor tale de formare (vezi aici ).
8. Cum să îmi stabilesc opțiunile pentru admiterea la MASTERAT? Te rugăm să analizezi cu atenție programele de studiu/specializările de master oferite de facultate și să le alegi pe acelea care răspund cel mai bine dorințelor/nevoilor tale de formare (vezi aici ).
9. Cum să îmi cresc șansele de a fi admis/ă la o anumită specializare? Dacă obiectivul tău este să îți maximizezi șansele de a fi admis/ă în regim bugetat și ai câteva programe de studiu/specializări preferate, îți recomandăm să alegi întâi acele specializări în regim bugetat și apoi aceleași specializări în regim cu taxă. Un exemplu de completare ai mai jos.
Dacă obiectivul tău este să îți maximizezi șansele de a fi admis/ă la o anumită specializare X în regim bugetat sau în regim cu taxă, îți recomandăm să alegi opțiunile tale precum în exemplul de mai jos, în funcție de media pe care o ai.
Recomandare noastră generală este ca fiecare candidat să aleagă mai multe opțiuni în regim bugetat sau cu taxă (se pot alege toate) pentru a crește șansele de a fi admis/ă la una din specializările facultății noastre.
10. Care este diferența dintre IF (Zi) și ID la programele de LICENȚĂ? Această precizare va fi trecută pe diplomă? Planul de învățământ este identic la învățământul cu frecvență (IF) și cel la distanță (ID), adică se studiază aceleași discipline.
11. Care este diferența dintre IF (Zi) și IFR la programele de MASTER? Această precizare va fi trecută pe diplomă? Planul de învățământ este identic la învățământul cu frecvență (IF) și cel frecvență redusă (IFR), adică se studiază aceleași discipline.
12. Ce reduceri/scutiri există pentru taxa de admitere? Taxa de admitere este formată din taxa de înscriere de 200 lei şi taxa de procesare de 100 lei. Taxa de procesare se percepe pentru aspectele organizatorice şi de comunicare, inclusiv pentru preînscriere, taxă care nu este supusă scutirilor, degrevărilor şi nu este returnabilă. Sunt scutiţi de la plata taxei de înscriere (dar nu și de taxa de procesare) angajaţii şi copiii angajaţilor Universităţii Babeş-Bolyai, ai Bibliotecii Centrale Universitare, Grădinii Botanice şi a restaurantelor şi cafeteriilor Universităţii, precum şi copiii personalului didactic și didactic auxiliar în activitate sau pensionari din instituțiile de învățământ universitar și preuniversitar. Sunt scutiți atât de taxa de înscriere, cât și de taxa de procesare candidații orfani de ambii părinți și tinerii proveniți din centrele de plasament.
13. Cum pot plăti taxa de admitere? Poți plăti taxa de admitere în mai multe moduri: online prin platforma de admitere, prin ordin de plată (cu excepția Revolut) sau prin Internet Banking.
Detaliile de plată necesare în cazul în care dorești să plătești prin ordin de plată sau prin Internet Banking sunt următoarele:
În cazul în care ai dreptul la anumite reduceri/scutiri de taxă, trebuie să selectezi opțiunea Beneficiez de o reducere și achit diferența.
14. Dacă am fost admis, dar doresc să particip la redistribuire pentru a ocupa un loc la altă specializare sau la buget (dacă acestea se regăsesc mai sus în lista mea de opțiuni), trebuie să mai confirm locul obținut inițial? Este absolut obligatoriu să confirmi locul obținut inițial, altfel vei fi eliminat din procesul de admitere și vei pierde și locul obținut inițial.
15. Ce să fac dacă mă regăsesc în lista de așteptare? Dacă ești pe lista candidaților "în așteptare" (adică nu ți-a fost atribuit un loc), pentru a participa la redistribuire în vederea ocupării unui loc rămas disponibil, în contul tău (pe care l-au creat în platforma de admitere) trebuie să selectezi opțiunea Redistribuire.
16. Dacă am confirmat locul după prima distribuire, trebuie să confirm locul și după redistribuire indiferent dacă am glisat sau nu la o altă opțiune/specializare? Dacă în urma redistribuirii nu ai glisat la o altă opțiune nu trebuie să reconfirmi locul obținut inițial.
17. Dacă sunt student la LICENȚĂ și vreau să mă transfer de la IF la ID, cum procedez? Dar de la ID la IF? De la învățământul cu frecvență te poți transfera la învățământul la distanță (ID) și vice-versa pe baza unei cereri (depuse la începutul lunii septembrie înainte de începerea anului 2 sau 3 de studii) în limita capacității de școlarizare și după achitarea unei taxe de transfer. În anul 1 de studii nu sunt permise aceste transferuri.
18. Dacă sunt student la MASTERAT și vreau să mă transfer de la IF la IFR, cum procedez? Dar de la IFR la IF? De la învățământul cu frecvență te poți transfera la învățământul cu frecvență redusă și vice-versa pe baza unei cereri (depuse la începutul lunii septembrie înainte de începerea anului 2 de studii) în limita capacității de școlarizare și după achitarea unei taxe de transfer. În anul 1 de studii nu sunt permise aceste transferuri.
19. Ce trebuie să fac pentru a încerca să obțin un loc de cazare în căminele universității în primul an de studiu? La finalul lunii august / începutul lunii septembrie (2023) trebuie să depui o cerere de cazare on-line pe website-ul facultății, la secțiunea Studenți - Cazare.
20. Mă pot înscrie la un program de MASTERAT dacă nu deţin un certificat de competenţă lingvistică corespunzător? Pentru înscrierea la orice program de masterat al FSEGA este obligatoriu să deții un certificat/atestat de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională acceptat de comisia de admitere a FSEGA.
|
|
Copyright © November, 2024 econ.ubbcluj.ro. All rights reserved. Copyright Notice. Design: Mihai-Vlad Guță. Implementation: Ovidiu Moisescu & Daniel Mican
|