Obiectivul nostru
Departamentul de Economie Politică îşi propune ca prin cercetarea ştiinţifică efectuată să devină un nucleu de promovare a competenţei profesionale, să se bucure de o imagine cât mai favorabilă, atât pe piaţa muncii, cât şi în mediul academic, în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională.
Aria de expertiza
Activităţile prioritare de cercetare ştiinţifică la nivelul departamentului sunt: Influenţa politicilor guvernamentale asupra creşterii regionale, Elaborarea unui sistem de indicatori ai interdependenţelor dintre economiile naţionale, în contextul globalizării economice, Adaptarea societăţilor comerciale la noua ordine juridică aplicabilă comercianţilor, Structuri asociative în domeniul cooperaţiei, Dezechilibre macroeconomice pe perioade recesioniste şi de criză, Efectele politicilor economice asupra mediului economico-social, Tipuri de politici economice si evoluţii comparative, Rolul resurselor naturale in dezvoltarea economica contemporana, Competitivitatea în comerţul internaţional, Transferul internaţional de tehnologie, Istoria economiei: explorări metodologice şi istoriografice, Analiza riscului de ţară în noul context economic internaţional, Riscul de preţ în relaţiile economice internaţionale contemporane, Evoluţia gradului de îndatorare externă a statelor, Contactele civile şi comerciale din perspectiva noului cod civil, Modelarea creşterii economice endogene şi mixul de politică macroeconomică în România şi alte ţări emergente, Influenţa politicilor guvernamentale asupra creşterii regionale
Accesarea fondurilor europene, Disparităţi urban-rural la nivel regional, Probleme şi politici de dezvoltare urbană
Asimetrii economice, Descompunerea creşterii economice şi a productivităţii totale a factorilor de producţie în ţările Europei Centrale şi de Est, Creştere economică, competitivitate şi convergență în regiunile europene- estimarea unui model spațial.
Articole publicate
Activitatea de cercetare a membrilor Departamentului de Economie Politică se concretizează în numeroase articole ştiinţifice publicate în reviste indexate ISI, BDI, Scopus şi la nivel naţional, cărţi publicate în edituri recunoscute naţionale şi internaţionale, organizarea şi participarea la conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale, proiecte instituţionale, premii, reprezentări în academii, membri în diferite comisii doctorale, referenţi în colective editoriale naţionale şi internaţionale.
In ultimii 5 ani colectivul departamentului a publicat un număr de 160 de articole:
• Articol publicat în revistă ISI: 12
• Articol publicat în revistă Scopus: 6
• Articol publicat în revistă BDI: 52
• Articol publicat în revistă neclasificată: 90
Working papers
Proiecte de cercetare
Dintre proiectele instituţionale derulate sau în curs de derulare la Departamentul de Economie Politică în ultimii 5 ani amintim:
- proiect internaţional, Comisia Europeană II, Management si administrarea afacerilor – TRUSTME;
- proiecte Fonduri structurale, AMPOSDRU, Programe postdoctorale, POSDRU 142115 şi 134197 - Performanta si excelenta in cercetarea doctorala si postdoctorala in domeniul ştiinţelor economice din Romania;
- proiect Fonduri structurale, AMPOSDRU, POSDRU/86/1.2/S/53202 - Competente avansate si de cercetare in managementul riscului internațional;
- proiect Granturi pentru Tineri Cercetători, UBB, nr contract: 34036 - Factori determinanți ai creșterii economice si ai productivității totale a factorilor de producție in tarile Europei Centrale si de Est. Evidente empirice;
- proiect de cercetare pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente - tip TE, CNCSIS II, Nr contract: TE_298 - Modelarea creșterii economice endogene şi mixul de politică macroeconomică în Romania si alte tari emergente;
- proiect Granturi pentru Tineri Cercetători, UBB, GTC-31776-2016 - Evoluția contului curent in tarile Uniunii Europene: o abordare intertemporală.
Doctorat in cadrul departamentului
In cadrul Departamentului de Economie Politică activează doi conducători de doctorat în domeniul Economie şi afaceri internaţionale şi un conducător de doctorat în domeniul Economie.
Doctorat în Economie şi afaceri internaţionale:
In prezent în domeniul Economie şi afaceri internaţionale sunt înmatriculaţi 11 studenţi doctoranzi (din care 8 sunt cu frecvenţă, la buget): 2 doctoranzi în anul I, 5 doctoranzi în anul II şi 4 doctoranzi în anul III. Un număr de şase studenţi doctoranzi îşi vor elabora teza de doctorat în limba engleză.
Teme de cercetare în domeniul de doctorat economie şi afaceri internaţionale: Aspecte economice ale politicii externe şi de securitate comună; Aspecte ale relaţiilor ruso-germane din perspectiva tranzacţiilor cu petrol şi gaze naturale după căderea comunismului; Componenta economică a securităţii militare a României în spaţiul european; Educaţia antreprenorială şi creşterea economică în Uniunea Europeană. Studiu de caz pe regiunile dezvoltate din Nord-Vest; Factorii creşterii economice. Studiu de caz: rolul factorului muncă în epoca globalizării; Noua arhitectură a pieţei mondiale de capital. Studiu de caz: piaţa de capital românească; Evaluarea implementării programului Orizont 2020 în România etc.
Doctorat în Economie:
In prezent în domeniul Economie sunt înmatriculaţi 4 studenţi doctoranzi, cu frecvenţă, la buget: 1 doctorand în anul I, 2 doctoranzi în anul II şi 1 doctorand în anul III. Un număr de trei studenţi doctoranzi îşi vor elabora teza de doctorat în limba engleză.
Teme de cercetare în domeniul de doctorat economie: Estimarea cererii de bani în România şi alte ţări emergente; Acumularea capitalului uman în modelele de creştere economică; Decizii în condiţii de incertitudine pe piaţă etc.
Manifestari stiintifice
În perioada 3 – 6 octombrie 2019 a avut loc prima ediție a conferinţei „Cluj Economics & Business Conference”, organizată de către Departamentul de Economie Politică al FSEGA. Evenimentul va reuni cadre didactice universitare din Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Cluj-Napoca. Conferința reunește lucrări în cadrul a trei secțiuni: Teorie economică, Dreptul afacerilor și Economie Internațională.
|