Prezentare
      Istoric
      Administratie
      Raport de activitate
      Plan strategic
      Plan operational
      Asigurarea calitatii
      Consiliul facultatii
      Secretariat
      Galerie foto
      Galeriile ExpoEconomica
      Logo si wallpapere FSEGA
      Grup senatorial FSEGA
      Etica si deontologie
     Distinctii / Awards
     Departamente
     Cercetare
     Parteneri
     Alumni
     Sustenabilitate
     Oferta educationala
     Studenti
     Admitere
     Examen finalizare studii
     International
     Alegeri academice


Gabriela Bodea,, Clash-ul crizelor sau viclenia lumii asimetrice (Ediția a doua), Presa Universitară Clujeană, 2023
vezi si alte aparitii editoriale

Facebook LinkedIn Twitter
Contact
Str. Teodor Mihali, Nr. 58-60 400591,
Cluj Napoca, Romania
Tel: +40 264-41.86.55
Fax: +40 264-41.25.70

   
Universitatea Babes-Bolyai | Noutati UBB
FSEGA Online | FSEGA SIS | FSEGA Alumni | Sustenabilitate
Executive Education | FSEGA Student Job Market
Contact | Harta Site | Viziteaza FSEGA

Prezentare

UBB FSEGA Se cuvine o perspectivă unică


Stimați colegi/colege,

Ne aflăm într-un moment cu totul aparte în viața comunității noastre. Începem un nou mandat de administrare academică a celei mai mari facultăți din Universitatea Babeș-Bolyai și din spațiul geografic al României. Acest nou început vine în contextul celebrării a 100 de ani de învățământ economic superior în limba română la Cluj.

Încă de la începuturile sale, și cu precădere din 1920 și până în prezent, comunitatea academică formată în contextul studiilor economice superioare de la Cluj s-a manifestat autentic și profund în tot ceea ce poate fi definit, considerat drept viața universitară în cadrul Almei Mater Napocensis.

Misiunea comunității noastre, asumată în 1920, redefinită și reasumată în 2016, este conturată de trei perspective distincte: dimensiunea academică (Octavian Prie: „ ... datoria noastră este să răspundem așteptărilor puse în noi”), dimensiunea cercetării-dezvoltării-inovării (Mihail Manoilescu: „ ... îndrumători și conducători ai vieții economice moderne, în formele ei superioare, făcând educația națiunii”) și dimensiunea relației cu societatea și a rolului activ în cadrul acesteia (Aurel Ciortea: „ ... să ofere orientarea și consolidarea vieții economice ...”). Această stare de fapt dovedită de-a lungul timpului, conferă premisele necesare pentru a dezvolta pe mai departe, așa cum se cuvine, o perspectivă unică asupra modului în care o comunitate academică poate să existe, să se manifeste și să contribuie la definirea și exprimarea unei națiuni.

Încadrez noul mandat de Decan al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai în contextul necesității și asumării schimbării de paradigmă, fapt care să confere deopotrivă domeniului larg al științelor economice și universității noastre, în ansamblul său, statutul de universitate/domeniu de clasă mondială (world-class).

Ne-am dezvoltat până în prezent conform paradigmei „prin noi înșine”, însă acum e nevoie de o schimbare a acesteia, pentru a avea parte de o dezvoltare pe baza unei abordări specifice unei universități de tip world-class.

De multe ori, dar cu o consecvență și intensitate accentuată spre finalul mandatului 2016 - 2020, am susținut cu toată convingerea și experiența acumulată că dacă suntem uniți în același deziderat și împărtășim aceleași valori și aceeași misiune, vom avea un cuvânt important de spus în cadrul comunității UBB, respectiv a comunității academice naționale și internaționale. Voi continua să fiu dedicat acestui deziderat din convingere, dar mai nou, având și drept mărturie rezultatul alegerilor academice din cadrul comunității noastre, care tocmai s-au încheiat.

Am ales să oferim o largă susținere proiectului ProUBB+ (peste 90% dintre membrii comunității noastre au participat la votul pentru alegerea Rectorului UBB, iar 62% din cei care și-au exprimat votul au optat pentru programul ProUBB+ și am oferit cea mai largă susținere din partea unei facultăți a UBB pentru acest proiect: 117 voturi), iar rezultatul alegerilor arată astfel: ne-am asumat responsabilitatea portofoliilor de administrație, patrimoniu, resurse umane, carieră și consiliere la nivel de Rectorat (prin cei doi prorectori care ne reprezintă), iar la nivel de Senat ne revine coordonarea Comisiilor pentru resurse umane, pentru buget și patrimoniu, respectiv pentru asigurarea calității și dezvoltare universitară. În mod evident, participarea noastră la întregul proces decizional la nivel de Universitate va fi una extrem de activă, fiind realizată de către întreaga echipă de prorectori și senatori ai facultății noastre.

Având în vedere această realitate, stare de fapt asumată în mod clar și fără echivoc de către membrii comunității noastre academice, îmi revine onoranta misiune de a exprima, în numele meu și al echipei mele, întreaga noastră gratitudine și aleasă prețuire pentru încrederea acordată.

Mesajul transmis administrației facultății (Decanat, Consiliul Facultății, reprezentanți în Senat, Directori de departament etc.) de către membrii comunității noastre în cadrul ultimelor alegeri este unul destul de clar: identificați acele zone unde sunteți cu toții de acord, nu lăsați acele domenii unde sunteți în dezacord să blocheze evoluția lucrurilor, lucrați împreună, lucrați inteligent și faceți o treabă foarte bună pentru noi toți.

De acum încolo, misiunea noastră va fi mai dificilă, dar și mai provocatoare, pentru a onora așa cum se cuvine încrederea pusă în noi. Vom avea însă drept aliați de încredere continuitatea echipei formate pe parcursul ultimilor 4 ani, prospețimea celor noi care se vor alătura echipei și, mai mult ca niciodată, parteneriatul cu echipa rectoratului universității noastre.

În acest context, pentru perspectiva 2020 – 2024 a facultății noastre, reiterez necesitatea existenței și manifestării noastre ca o comunitate unită, punând mai întâi de toate comunitatea înaintea noastră, ca membrii ai acesteia, fiind în același timp inteligenți, preocupați mai degrabă de proces decât de rezultatul lui, orientați spre rigoare academică și profesională.

La acest început de nou mandat, îmi doresc să avem parte de mai puțin formalism, de mai mult conținut și de mult mai multă încredere între noi, în condițiile manifestării unui respect așa cum se cuvine unei ținute academice autentice. Cu toții va trebui să urmăm misiunea pe care ne-am asumat-o și să contribuim în mod direct la îndeplinirea ei.

Trebuie să fim conștienți că astăzi, mai mult ca niciodată, oamenii educați și informați sunt cei care au cea mai mare libertate de mișcare, evoluție și manifestare a existenței umane. Mai mult de atât, noi, oameni educați ce suntem, avem obligația să încurajăm învățarea activă, indiferent de vârstă ori statut social, să promovăm explorarea necunoscutului, să fim garanți ai libertății de investigare științifică și să susținem cu toate resursele de care dispunem, dezvoltarea și avansarea cunoașterii prin cercetare.

Diferența se face prin cunoaștere, prin știință, pentru că cercetarea funcționează, chiar dacă nu întotdeauna rezultatele sunt imediate. Merită și trebuie să investim în cercetare, indiferent de forma ei, pentru că în prezent și viitor cunoștințele vor fi utile. Nu știm cu certitudine când și cum, dar vom aprecia cu siguranță investiția în avansarea cunoașterii, făcută în trecut.

Și nu este întru totul de ajuns. Avem obligația de a servi comunitatea și societatea în ansamblul său, prin cunoașterea de care dispunem, indiferent de rolul pe care îl avem, fiind întotdeauna participanți și nu spectatori.

Asumarea valorilor fundamentale ale comunității noastre poate fi realizată în diverse forme și prin abordări diferite, însă respectarea acestora în tot ceea ce facem reprezintă un demers primordial și esențial în acest sens. Asigurarea consistenței și consecvenței în abordarea proceselor și activităților din cadrul comunității, respectiv menținerea caracterului de predictibilitate și atunci când se impune adoptarea unor schimbări, reprezintă o prioritate majoră pentru noul mandat.

Punând în practică toate aceste lucruri, transformând aceste așteptări în realitate, este practic modul nostru de a mulțumii comunității pentru ceea ce am realizat și dacă vreți, este ceea ce noi dăm înapoi comunității în care ne-am format, ne formăm și ne dezvoltăm pe mai departe. Să facem împreună ca leadershipul școlii economice superioare de la Cluj să conteze întotdeauna și noi să fim cei care dăm tonul și stabilim agenda studiilor economice superioare din România.

Propun în acest sens, întregii comunități, Programul UBB FSEGA 4i+, având drept fundament existența unei comunități academice definită printr-o cultură organizațională a incluziunii, a profesionalismului, excelenței și performanței, în condiții de încredere, deschidere și echitate, specifice unui mediu colaborativ.

În definirea acestui program, 4i realizează trimiterea la ansamblul priorităților noastre strategice - inovație (inovation), provocare intelectuală (intellectual challenge), internaționalizare (internationalization), cultură a incluziunii (inclusion) - care ne-au ghidat eforturile în ultimii patru ani, oferindu-ne de asemenea o traiectorie de urmat pentru a asigura prezența UBB FSEGA în poziția de leader al studiilor și cercetării în domeniul științelor economice din România. Semnul + reprezintă angajamentul pentru o dezvoltare în logica STEM+, inovatoare și comprehensivă, dar și o continuare a programului desfășurat în perioada 2016 – 2020. Așa cum menționam la deschiderea anului universitar, vom merge mai departe împreună, pentru că se cuvine să oferim o perspectivă unică asupra modului în care o comunitate academică își definește identitatea.

Dincolo de toate acestea, în perioada imediat următoare vom avea echipa de prodecani, respectiv întreaga echipă a Decanatului, vom lucra împreună pentru a defini proiectul de facultate, având drept fundament programul UBB FSEGA 4i+ și vom avea fiecare dintre noi ocazia să ne definim proiectul individual de carieră pentru următorii 4 ani. Mai mult de atât, se cuvine să punem în aplicare toate proiectele de anvergură pe care le-am propus comunității noastre prin programul de candidatură pentru poziția de Decan.

Având în vedere că ne aflăm în an centenar, o să avem pe parcursul anului 2020 acțiuni, proiecte și demersuri prin care facem o incursiune în propria noastră istorie, pentru regăsirea și asumarea așa cum se cuvine a tradiției școlii economice superioare de la Cluj.

Vă doresc o zi frumoasă, o primăvară însorită și luminată, cu multă sănătate vouă și celor dragi, și să avem parte de bucuria revederii!

Assidue operantes, Laboremus simul, Intelligenter operamur!


Răzvan V. Mustață
Decan

Cluj Napoca, 27 aprilie 2020




Ultima actualizare: 14-09-2021

Ati sesizat o eroare in legatura cu informatiile de pe aceasta pagina?
Va rugam mult sa ne contactati.

       Copyright © 11-12-2024 FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal UBB.
       Web Developer  Dr. Daniel Mican   Graphic Design  Mihai-Vlad Guta