Prezentare
     Distinctii / Awards
     Departamente
     Cercetare
     Parteneri
     Alumni
     Sustenabilitate
     Oferta educationala
     Studenti
     Admitere
     Examen finalizare studii
     International
     Alegeri academice


Gabriela Bodea,, Clash-ul crizelor sau viclenia lumii asimetrice (Ediția a doua), Presa Universitară Clujeană, 2023
vezi si alte aparitii editoriale

Facebook LinkedIn Twitter
Contact
Str. Teodor Mihali, Nr. 58-60 400591,
Cluj Napoca, Romania
Tel: +40 264-41.86.55
Fax: +40 264-41.25.70

   
Universitatea Babes-Bolyai | Noutati UBB
FSEGA Online | FSEGA SIS | FSEGA Alumni | Sustenabilitate
Executive Education
Contact | Harta Site | Viziteaza FSEGA

  Prof.univ.dr. Litan - Blackboard


Exemple probleme prima parte - stat inferentiala

Considerati baza de date SPSS “bila.sav”. Sa se rezolve urmatoarele puncte, utilizand functiile puse la dispozitie de pachetul SPSS:

1. Sa se aleaga o variabila scalara existenta si sa se defineasca o variabila noua numita “ex_log” care sa fie logaritmul variabilei scalare pe care ati ales-o.

2. Identificati in “Variable View” factorii determinanti pentru care un individ alege sa isi faca cumparaturile la “Bila”, adica de la variabila cu eticheta (“label”-ul) “en gros” pana la variabila cu eticheta (“label”-ul) “plata cu card” (i.e. de la linia 27 pana la linia 39).

Folosind functia “Compute/Sum”, sa se creeze o noua variabila scalara numita “fact_det1” care sa numere cati factori determinanti a ales fiecare individ.

3. Sa se rezolve aceeasi problema de la punctul 2 folosind functia “Count”, doar ca numele noii variabile va fi “fact_det2”.

4. Pe baza variabilelor identificate la punctul 2 (factorii determinanti mentionati la punctul 2), sa se defineasca o variabila de tip “Multiple Response” numita “fact_det”.

Sa se afiseze tabelul de frecvente a acestei variabile de tip “Multiple Response”. Ganditi-va la interpretarea fiecarei cifre ce apare in acest tabel.

Sa se analizeze de asemenea cum variaza alegerea factorilor determinanti in functie de genul persoanei, afisand un tabel de tip “cross”, astfel incat variabila gen sa apara pe coloane.

5. Sa se construiasca o variabila “Yg_Mg_F” care sa ia valoarea 1 doar atunci cand persoana respondenta este pana in grupa a treia de varsta inclusiv, are profesia de manager si este de gen feminin. In rest variabila nu ia nici o valoare. (Indicatie: a se folosi functia “Compute If”.)

6. Alegeti variabila nominala a profesiei. Afisati tabelul de frecvente. Care dintre parametrii: valoare modala, valoare medie sau valoare mediana are interpretare clara, fara dubii? Cum se determina direct din tabelul de frecvente parametrii empirici cu interpretare clara?

Alegeti tipul de grafic corespunzator unei variabile nominale. Faceti astfel incat pe grafic sa apara numai profesiile cu o probabilitate empirica asociata mai mare decat 15%.

7. Alegeti variabila nominala a genului. Afisati tabelul de frecvente. Care dintre parametrii: valoare modala, valoare medie sau valoare mediana are interpretare clara, fara dubii? Cum se determina direct din tabelul de frecvente parametrii empirici cu interpretare clara?

8. Alegeti variabila ordinala ce exprima aprecierea calitatii carnurilor si mezelurilor in cazul supermarketului Kaufland.

Sa se raporteze tabelul de frecvente. Direct din tabelul de frecvente sa se determine care este modala empirica si mediana empirica si sa se interpreteze.

Tot din tabelul de frecvente sa se determine toate quartilele distributiei empirice a variabilei ordinale luate in cosiderare.

Alegeti tipul de grafic corespunzator si cititi modala distributiei empirice a variabilei ordinale luate in cosiderare direct de pe acest grafic.

9. Sa se ierarhizeze principalele supermarketuri surprinse in sondaj din perspectiva curateniei. Sa se afiseze urmatorii parametrii ai distributiei empirice a variabilei aleatoare nota pentru curatenia in Bila: maxim, minim, quartilele, boltire, deplasare, medie, mediana, modala. Sa se interpreteze fiecare parametru. Sa se afiseze hitograma si sa se compare cu curba normala.

Adaugat: September 4, 2009, 10:54 am



Trimite un comentariu
Nume
Email
Comentariu

       Copyright © 02-05-2024 FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal UBB.
       Web Developer  Dr. Daniel Mican   Graphic Design  Mihai-Vlad Guta