Prezentare
     Distinctii / Awards
     Departamente
     Cercetare
     Parteneri
     Alumni
     Sustenabilitate
     Oferta educationala
     Studenti
     Admitere
     Examen finalizare studii
     International
     Alegeri academice


Gabriela Bodea,, Clash-ul crizelor sau viclenia lumii asimetrice (Ediția a doua), Presa Universitară Clujeană, 2023
vezi si alte aparitii editoriale

Facebook LinkedIn Twitter
Contact
Str. Teodor Mihali, Nr. 58-60 400591,
Cluj Napoca, Romania
Tel: +40 264-41.86.55
Fax: +40 264-41.25.70

   
Universitatea Babes-Bolyai | Noutati UBB
FSEGA Online | FSEGA SIS | FSEGA Alumni | Sustenabilitate
Executive Education
Contact | Harta Site | Viziteaza FSEGA

  Prof.univ.dr. Litan - Blackboard


Exemple probleme de regresie - stat inferentiala

Considerati baza de date SPSS “employee_data.sav”. Sa se rezolve urmatoarele puncte, utilizand eventual functiile puse la dispozitie de pachetul SPSS.

Dorim sa studiem factorii determinanti ai salariului de inceput (in engleza, “begining salary”), acesta fiind variabila dependenta. Considerati variabilele independente care influenteaza salariul de inceput: experienta anterioara (in engleza, “previous experince”), educatie (in engleza, “education”), genul persoanei respondente (in engleza, “gender”).

(a) Explicati economic de ce variabilele independente de mai sus ar avea impact asupra variabilei dependente si la ce fel de influenta a acestora asupra salariului de inceput va asteptati.

(b) Afisati pentru variabila dependenta si pentru cele 3 variabile independente media, varianta, minimul, maximul precum si intervalul de incredere de 95%.

(c) Realizati regresia dintre variabila dependenta si cele 3 variabile independente. Raportati coeficientii regresorilor, semnul acestora. Sunt semnele coeficientilor conform asteptarilor dumneavoastre initiale, vis-a-vis de influenta pe care ar avea-o fiecare regresor asupra variabilei dependente?

(d) Testati semnificativitatea coeficientului fiecarui regresor. Aveti grija sa specificati pentru fiecare regresor care este ipoteza nula pe care de fapt o testati, precum si alternativa ei. Ce puteti spune despre discriminarea femeilor fata de barbati la nivelul salariului de inceput? Care este diferenta de salariu de inceput dintre o femeie si un barbat care au aceleasi caracteristici in rest?

(e) Refaceti regresia astfel incat sa introduceti pe langa cele 3 variabile independente si regresorul minoritate. Cum se modifica coeficientii regresorilor: experienta anterioara, educatie, genul persoanei respondente, fata de prima regresie?

Afisati media, varianta si intervalul de incredere pentru variabila minoritate.

Pentru ultima regresie realizata, testati semnificativitatea coeficientului regresorului minoritate. Ce puteti spune despre discriminarea minoritarilor fata de majoritari? Care este diferenta de salariu de inceput dintre un minoritar si un majoritar care au aceleasi caracteristici in rest?

(f) Sa se determine conform ultimei regresii care este in medie diferenta de salariu dintre un minoritar, femeie, cu 5 ani experienta si un majoritar barbat, cu 4 ani de experianta, educatia lor fiind aceeasi.

(g) Sa se compare salariul mediu pentru femei si barbati ca si cum am avea esantioane independente pentru cele doua genuri. Exista discriminare conform testului de egalitate intre medii?

(h) Sa se compare salariul mediu pentru minoritar si majoritari ca si cum am avea esantioane independente pentru cele doua tipuri. Exista discriminare conform testului de egalitate intre medii?

Adaugat: September 4, 2009, 10:58 am



Trimite un comentariu
Nume
Email
Comentariu

       Copyright © 02-05-2024 FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal UBB.
       Web Developer  Dr. Daniel Mican   Graphic Design  Mihai-Vlad Guta