Studium Generale:„Teologia Patristică sau despre tradiția Sfinților Părinți”
Autor:
Gabriela Maria Brendea
06 Iunie 2024, 16:00 -
06 Iunie 2024, 17:00
Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 6 iunie 2024 ora 16.00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema„Teologia Patristică sau despre tradiția Sfinților Părinți”, susținută de Pr. dr. George Claudiu Tuțu, CS III al Institutului STAR-UBB.
Sub acest nume este desemnat, mai ales de la mijlocul secolului al IV-lea și cu atât mai mult în controversele hristologice din secolele următoare, un grup de scriitori ecleziastici ale căror opinii (mai ales atunci când sunt de acord) sunt normative în materie de credință. Aceștia sunt în primul rând Episcopii care au participat la marile Concilii Ecumenice ale primului mileniu, în special la cel de la Niceea (325 a. D.) și care sunt martori autoritari ai tradiției creștine ce se naște, cu atât mai mult cu cât la temelia conștiinței creștinești se află conceptele de tradiție și succesiune apostolică. Așa-numitul Decret Gelasian (redactat la jumătatea sec. al VI-lea) stabilește o listă, care nu este completă, a scriitorilor ale căror opere sunt universal admise în Biserica Catolică, distingând între scriitori care se bucură de o autoritate spirituală indiscutabilă, scriitori care posedă o autoritate rezervată, redusă, cât și alții a căror ortodoxie poate fi pusă la îndoială. Merită să ne amintim faptul că Părinții sunt citați nu numai pentru intuițiile lor teologice și spirituale, în calitate de teologi creștini, ci, mai ales, pentru că dau mărturie despre sensus Ecclesiae. Teologia Bisericii forjează inteligența și viața acestor autori, iar aceștia răspund, la rândul lor, aprofundând datul de credință. Caracteristicile în baza cărora Biserica recunoaște un Părinte sunt ortodoxia doctrinei, sfințenia vieții și aprobarea, mai mult sau mai puțin explicită, din partea Bisericii și, în sfârșit, vechimea. Cu privire la acest aspect a existat o anumită oscilație; pentru o vreme, scriitorii medievali din perioada anterioară scolasticii au fost de asemenea desemnați ca Părinți ai Bisericii. Astăzi se spune, în general, că epoca patristică se încheie, în Occident, cu Sf. Grigore cel Mare sau, cel mult, cu Sfântul Isidor de Sevilla (secolul al VII-lea) și, în Orient, cu Sfântul Ioan Damaschinul (secolul al VIII-lea).
Despre Studium Generale
Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe se desfășoară într-o formă hibridă, încurajând prezența fizică a publicului, transmis ulterior și online:
✓ pe canalul de Youtube al UBB (
https://www.youtube.com/user/univbabesbolyai)
✓ pe pagina Facebook a UBB (
https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai)
inapoi la evenimente
vezi stirile
home