Studium Generale: Despre viețile și măștile filosofilor
Autor:
Gabriela Maria Brendea
28 Noiembrie 2024, 16:00
Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 28 noiembrie 2024 ora 16.00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Despre viețile și măștile filosofilor”, susținută de scriitorul, filosoful, clasicistul Prof.dr. Dana Jalobeanu, cadru didactic al Universității din București.
În cadrul conferinței vom examina felul în care își construiesc diferiți filosofi o persona/mască, încercând să explicăm ce rol are această mască în transmiterea cunoașterii/dialogul filosofic pe care-l duc cu noi, cititorii.
Dintotdeauna, filosofia s-a împletit cu literatura în moduri care n-au fost întotdeauna suficient de investigate. Marile opere filosofice sunt dialoguri, fabule, eseuri și colecții de aforisme. Marile opere filosofice au personaje memorabile: de la Socrate la Seneca, de la Galileo Galilei la Descartes, și de la Nietzsche la Kirkegaard, filosofii și-au dramatizat gândirea, s-au reinventat ca personaje, și-au pus măști. Cum putem înțelege această transformare a filosofiei în spectacol? Ce semnifică dansul măștilor filosofice?
Despre Studium Generale
Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe se desfășoară într-o formă hibridă, încurajând
prezența fizică a publicului, transmis ulterior și online:
✓ pe canalul de Youtube al UBB (
https://www.youtube.com/user/univbabesbolyai)
✓ pe pagina Facebook a UBB (
https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai)
inapoi la evenimente
vezi stirile
home