Studium Generale: „Rolul Dicționarului Grec-Român (DGR) în educația umanistă din România”
Autor:
Gabriela Maria Brendea
20 Martie 2025, 16:00
Locatie: Turnul Croitorilor
Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 20 martie 2025 ora 16.00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Rolul Dicționarului Grec-Român (DGR) în educația umanistă din România”, susținută de dr. Theodor Georgescu, conferențiar universitar al Universității din București.
Primele șase volume ale Dicționarului grec-român (DGR) au fost publicate între 2012 și 2024, în cadrul unui proiect care își propune să ofere culturii române un instrument filologic pentru un acces direct către textele literaturii grecești clasice. Conferința urmărește să explice, pe de o parte, felul în care este alcătuit acest dicționar (1. folosirea unei baze de date digitale cu textele autorilor fișați; 2. utilizarea unui motor de căutare adecvat, capabil să acceseze baza de date digitalizată; 3. adaptarea unui soft lexicografic care să găzduiască întregul proiect; 4. realizarea unei baze de date cu ediții și traduceri ale autorilor greci; 5. rolul efectiv al autorilor în alcătuirea lemelor), iar, pe de altă parte, să prezinte perspective de evoluție a proiectului în raport cu nevoile educaționale ale momentului.
Despre Studium Generale
Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe se desfășoară într-o formă hibridă, încurajând
prezența fizică a publicului, transmis ulterior și online:
✓ pe canalul de Youtube al UBB (
https://www.youtube.com/user/univbabesbolyai)
✓ pe pagina Facebook a UBB (
https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai)
inapoi la evenimente
vezi stirile
home