Expoziția: Mărturii ale istoriei. Înainte și după Marea Unire 1908 * 1918 * 1928
Autor:
Razvan V. Mustata
Publicat:
09 Octombrie 2018
Visul de veacuri al românilor a devenit realitate la 1 Decembrie 1918 și s-a întruchipat în forma Unirii într-o singură țară, România Mare. Acest moment este cheia de boltă a unei întregi perioade care a precedat și succedat anul 1918.
În acest context, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a inaugurat astăzi, 02 octombrie 2018, expoziția intitulată generic Mărturii ale istoriei. Înainte și după Marea Unire care își propune să surprindă aspecte din societatea românească în perioada 1908 - 1928. Exponatele existente reprezintă în fapt mărturii ale istoriei românilor prin prisma vieții culturale, istorice, religioase și educaționale, aflată în plină dezvoltare în acele vremuri, demonstrând evoluția firească și omogenă a acestora spre idealul național unitar.
Expoziția are un caracter special, având în vedere că include cărți, documente, fotografii și obiecte exclusiv din colecții private, respectiv din fondul publicistic al Bibliotecii Profesor Aurel Negucioiu.
În cadrul expoziției pot fi admirate printre altele:
- o fotografie document istoric reprezentându-l pe ministrul Aurel Vlad adresându-se mulțimii la Alba Iulia. Această fotografie este un exemplar rar al uneia din cele 5 fotografii realizate Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918;
- o fotografie de presă originală ilustrându-l pe Regele Ferdinand I salutând trupele pe front, în anul 1917;
- harta a confruntărilor armate româno-maghiare de la 16 aprilie 1919, în Defileul Hălmagiului, județul Arad, în contextul disputelor legate de fixarea granițelor de stat;
- corespondență veche din arhiva personală a profesorului Vasile Pârvan , personalitate marcantă a istoriei și arheologiei românești, profesor al Universității din Cluj și Universității din București, membru al Academiei Române. O scrisoare din anul 1917 adresată distinsului profesor Dimitrie Gusti, membru al Academiei Române din 1919, președintele Academiei Române (1944-1946), Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, profesor la Universitățile din Iași și București. Precum și o scrisoare din 1922, adresată profesorului I. Andrieșescu, membru corespondent al Academiei Române și fondatorul Muzeului Național de Antichități.
- un exemplar tipărit al Memoriului remis Majestății Sale Regelui de către Ion. I. C. Brătianu, în numele Partidului Național Liberal, la data de 12 Martie 1918.
Expoziția este deschisă de luni până vineri, între orele 08.00 - 20.00, până la data de 31 decembrie 2018.
inapoi la stiri
vezi evenimentele
home