Prezentare
     Distinctii / Awards
     Departamente
     Cercetare
     Parteneri
     Alumni
     Sustenabilitate
     Oferta educationala
     Studenti
     Admitere
     Examen finalizare studii
     International
     Alegeri academice


Lăcrămioara Radomir, Raluca Ciornea, Huiwen Wang, Yide Liu, Christian M. Ringle & Marko Sarstedt (Editors), State of the Art in Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM), Springer, 2023
vezi si alte aparitii editoriale

Facebook LinkedIn Twitter
Contact
Str. Teodor Mihali, Nr. 58-60 400591,
Cluj Napoca, Romania
Tel: +40 264-41.86.55
Fax: +40 264-41.25.70

   
Universitatea Babes-Bolyai | Noutati UBB
FSEGA Online | FSEGA SIS | FSEGA Alumni | Sustenabilitate
Executive Education
Contact | Harta Site | Viziteaza FSEGA

UBB FSEGA: lider al educației și cercetării în științe economice în România

Autor: Ovidiu Ioan Moisescu

Publicat: 13 Iulie 2021


Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) este în momentul de față un lider al instituțiilor de învățământ superior din România în ramura științelor economice.

Astfel, FSEGA reprezintă în prezent cea mai mare facultate din țară în ramura sa de știință, înregistrând peste 9200 de studenți înmatriculați în anul universitar 2020-2021, la toate formele și nivelurile de studii, și aproape 220 cadre didactice titulare, la care se adaugă alte peste 100 de cadre didactice asociate, multe dintre acestea provenind din străinătate.

Poziția pe care UBB o ocupă în cele mai comprehensive și prestigioase clasamente internaționale de ierarhizare valorică a universităților denotă totodată calitatea educației și a cercetării derulate în domeniile științelor economice.

Astfel, conform celei mai recente ierarhizări internaționale pe domenii de știință, realizată de Quacquarelli Symonds (QS) în 2021 , UBB este prezentă în topul celor mai bune 500 universități din lume în trei domenii esențiale ale științelor economice: Social Sciences & Management, Business & Management Studies, respectiv Economics & Econometrics. Astfel:


    ✓ în domeniul Social Sciences & Management, UBB se situează pe poziția 401-450, devansând singura universitate din România care a mai reușit să intre în acest clasament în 2021 (Universitatea din București, pe poziția 501-520);

    ✓ în domeniul Business & Management Studies, UBB se regăsește pe poziția 401-450, singura universitate românească care a mai reușit să se poziționeze în acest clasament fiind ASE din București, pe locul 501-550;

    ✓ în domeniul Economics & Econometrics, UBB se poziționează pe locul 451-500, în proximitatea ASE din București (poziția 401-450), acestea fiind singurele două instituții de învățământ superior din România care se regăsesc în acest clasament sectorial realizat de QS în 2021.


O altă ierarhizare internațională relevantă pe domenii de știință este realizată de Times Higher Education (THE). Conform celui mai recent clasament făcut public de THE în 2021 , doar patru universități din România au reușit să acceadă în clasamentul global din domeniul de știință Business & Economics, toate pe respectabila poziție 601+. UBB se regăsește, firește, printre acestea. Mai mult decât atât, UBB este cea mai bine poziționată instituție de învățământ superior din România în acest domeniu, luând în considerare doi dintre indicatorii esențiali cuantificați de către THE:

    citările lucrărilor publicate (reflectând impactul și relevanța cercetării derulate în UBB, în acest domeniu),

    perspectiva internațională (reflectând internaționalizarea instituției, atât din punctul de vedere al studenților, cât și al cadrelor didactice și al relațiilor internaționale alte universității).


Începând cu anul universitar 2018-2019, FSEGA deține acreditarea internațională din partea Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Totodată, în 30 iunie 2021 FSEGA a devenit membru permanent cu drepturi depline al European Foundation for Management Development (EFMD), după un proces independent de evaluare și validare, fiind în prezent singura instituție de învățământ superior din România cu acest statut.

FSEGA este parte a UBB din 1961, fiind înființată inițial ca o instituție independentă în 1920. Astfel, în 2021 se împlinesc 101 ani de învățământ economic superior în limba română la Cluj.

În prezent, FSEGA oferă programe de studii de nivel licență și masterat în toate subdomeniile științelor economice (economie, contabilitate, finanțe, management, marketing, administrarea afacerilor, economie și afaceri, internaționale, cibernetică, statistică și informatică economică), în cinci limbi de studiu: română, maghiară, engleză, germană și franceză. Studiile doctorale sunt de asemenea prezente în oferta educațională a facultății în majoritatea subdomeniilor amintite, fiind deschise atât candidaților din România, cât și celor proveniți din străinătate. Totodată, FSEGA facilitează accesul la studiile economice la nivelul unor sub-regiuni, prin extensiile sale de la Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmației și Reșița.

Din perspectiva relațiilor internaționale, FSEGA își încurajează studenții să își completeze pregătirea în cadrul unor experiențe educaționale internaționale. Astfel, studenților li se oferă numeroase oportunități de efectuare a unor mobilități internaționale, universitatea având încheiate acorduri inter-instituționale în domenii ale științelor economice sau conexe, în cadrul programului Erasmus sau în cadrul altor tipuri de programe de cooperare, cu peste 130 de universități din străinătate.

Mai mult decât atât, prin intermediul celor peste 100 de parteneriate active cu organizații din mediul de afaceri, FSEGA are capacitatea de a oferi studenților săi posibilități consistente de practică și programe de internship, precum și o suită permanentă de evenimente și activități dedicate studenților, în colaborare cu mediul de afaceri.

Cu ocazia admiterii din anul 2021, candidații FSEGA, în funcție de nivelul de studii atins până în prezent, pot opta pentru un loc la unul dintre cele 38 programe de licență (în total 3290 locuri) sau la unul dintre cele 36 programe de masterat (1865 locuri).



inapoi la stiri   vezi evenimentele   home


       Copyright © 28-03-2024 FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal FSEGA. Protectia datelor cu caracter personal UBB.
       Web Developer  Dr. Daniel Mican   Graphic Design  Mihai-Vlad Guta